ادامه در ادامه مطلب
سیست
م عصبی
یک حلقه عصبی در ناحیه مری وجود دارد که به آن Esophageal ring می گویند و یک حلقه عصبی در ناحیه مخرج به نام Anal ring دیده می شود؛ که این دو حلقه توسط طنابهای عصبی به هم متصل هستند.
Sensory Organ (ارگانهای حسی)
نماتودها در ناحیه سر خود دارای یک سری زوائد رأسی به نامCervical Papillae (پاپیل های رأسی) هستند و در قسمت انتهایی واجد پاپیل های خلفی می باشند. ساختمانی حفره مانند به نام آمفید دارد در ناحیه قدام نماتود قرار دارد که ارگانیChemoreceptor است. آمفید در نماتودهای آزاد زی و دریازی بیشتر دیده می شود. فازمید ساختمان دیگر موجود در نماتود است که در قسمت خلف بدن نماتود قرار دارد، ساختمان آن مشابه آمفید است. فازمید در نماتودهای انگلی بیشتر دیده می شود.
دستگاه گوارش نماتودها (Alimentary system)
دستگاه گوارش نماتودها کامل است؛ بدین معنا که دارای مخرج و دهان است. دستگاه گوارش نماتودها سه قسمت می شود که عبارتند از:
1- Stomodeum: اولین قسمت دستگاه گوارش است که واجد دهان، حلق و مری است. نماتودها در قسمت دهان حداکثر 6 لب دارند ولی نماتودی نیز وجود دارد که لب نداشته باشد. دهان ویژگی Taxonomy دارد. وجود دندان و تیغه برنده در دهان ارزش طبقه بندی دارد. مری غذا را از دهان گرفته و وارد روده می کند.
2- Midgut: دومین قسمت دستگاه گوارش است که روده میانی است و هیچگونه عضلاتی ندارد. حرکت ماده غذایی در روده نماتود با استفاده از حرکات دودی مری که به روده ها منتقل می شود و حرکت خود کرم انجام می گیرد. جذب مواد غذایی نماتود بسیار کم است زیرا سرعت عبور مواد غذایی در روده ها سریع است.
3- Proctodeum: قسمت خلفی روده ها Proctodeum نام دارد که رکتوم در آن قرار دارد. در این قسمت از دستگاه گوارش کلوآک وجود دارد؛ پس از کلوآک مخرج قرار دارد. در کرم های نر کلوآک منفذ مشترک بین دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی نر است یعنی هر دو به بیرون راه دارند.
Excretory System (دستگاه دفعی)
دستگاه دفعی شامل سیستم غده ای و سیستم کانالی است. دو کانال در سراسر بدن ادامه دارد که سیستم دفعی کانالی را تشکیل می دهد. منفذ دفعی در قدامی بدن نماتود وجود دارد منفذ دفعی که در تنظیم اسمز را نقش دارد.
Genital System (دستگاه تناسلی)
در نماتودها جنس نر از ماده جدا است. در دستگاه تناسلی نر به ترتیب شامل بیضه، غد وزیکول سمینال مجاری آوران و وابران و در قسمت انتهایی نماتود نر اسپیکول و کیسه جفت گیری وجود دارد. کیسه جفت گیری حاوی دنده های جفت گیری است و درون آن 13جفت دنده جنسی وجود دارد. اسپیکول و گوبرناکولوم ساختمان کیتینی هستند و از برجستگی های پشتی کلوآک منشأ می گیرد. وظیفه اسپیکول و گوبرناکولوم باز کردن منفذ تناسلی جنس ماده است. دستگاه تناسلی ماده شامل تخمدان، رحم، واژن، Genital Pore می باشد.. Genital Poreهمیشه جلوی مخرج قرار دارد.
Egg Layer:
تخم نماتودها سه لایه است؛ که شامل لایه Vittelin، Chitin وLipid است. در آسکاریس 4 لایه وجود دارد که یک لایه رحمی است. در اکسیور 5 لایه وجود دارد که دو لایه رحمی است.
Life Cycle:
تخم که حاوی سلولهای جنینی دفع می شود در محیط خارج تبدیل به فرم L1 می شود، این فرم پوست اندازی کرده و تبدیل بهL2 می شود. L2 پوست اندازی کرده و تبدیل به L3 می شود . نوزاد L3 پوست های لارو L2 را نگه می دارد تا از خود در برابر سرما محافظت کند. لارو L3 تغذیه نمی کند و از مواد غذایی درون روده خود استفاده می کند. لارو L3 روی قطرات شبنم نوک علوفه می رود و تا زمانی که هوا گرم شود در آنجا می ماند. به محض آنکه هوا که گرم شود به پایین علوفه می رود و مجدداً با سرد شدن هوا روی علوفه می آید تا توسط میزبان خورده شود. لارو L3توسط میزبان نهایی خورده می شود در این هنگام پوستهای نوزادی لارو L2 را از دست می دهد. به دفع پوستهای نوزادی لاروL2 Exsheatment می گویند. این پوست اندازی را قبل از استقرار در محل اصلی خود انجام می شود. سپس L3 پوست اندازی کرده و به L4 تبدیل می شود. L4 پوست اندازی کرده و به کرم بالغ تبدیل می شود. زمـانی که شرایط برای لارو L2 نامساعد شود تبدیل به فرمی به نام Dauer (L3) می شود که فوق العاده مقاوم است. متوسط عمر نماتودها در بدن 11-9 سال است.
راههای ورود نماتودها به بدن
1- خوردن لارو L3 همراه با علوفه
2- خوردن میزبان واسط
3- پوست
4- گزش حشرات خونخوار
Hypobiosis:
شکل خفته ی نماتود از لحاظ متابولیکی را Hypobiosis می گویند. وقـتی لارو L3 وارد بدن مـیزبان می شود پوست اندازی کرده و به L4 تبدیل می شود و در بدن به صورت خفته باقی می ماند. مهمترین عامل که باعث این حالت می شود فاکتورهای محیطی به خصوص دما است.